demeyere rvs roestvrij stalen braadpan koekenpan zonder anti aanbaklaag pfas ptfe vrij ervaringen beoordeling schoonmaken

Koekenpan zonder anti aanbaklaag

Bij jou thuis zijn de koekenpan en braadpan misschien ook wel de meest gebruikte pannen bij het koken. Je gebruikt je koekenpan bijvoorbeeld voor het bakken van eieren, pannekoeken en flensjes of voor het braden van een lekker stukje vlees. Heb jij een koekenpan met of zonder een anti aanbaklaag? In dit artikel lees je meer over het kiezen van een goede koekenpan zonder anti aanbaklaag.

De koekenpan gebruik je voor (bijna) alles

Als je een wat grotere koekenpan hebt, kun je die ook als snelle vervanger van je frituurpan gebruiken. Door wat vet in de koekenpan te doen, kun je je koekenpan gebruiken om friet en snacks klaar te maken. Het bakken van eenpansgerechten, groenten en aardappels gebeurt ook regelmatig in een koekenpan of braadpan!

demeyere industry 5 rvs koekenpan zonder anti aanbaklaag geschikt voor inductie gas keramisch oven roestvrij staal braadpan
Soorten koekenpannen

Er zijn koekenpannen te koop van verschillende materialen. Elke soort koekenpan heeft zo zijn eigen kenmerken en voordelen. Misschien heb jij jouw koekenpan wel gekocht omdat je het merk kent, of vanwege het lichte gewicht en formaat. De prijzen van koekenpannen verschillen ook enorm. Dus soms kun je ook in de verleiding komen om een koekenpan te kopen die toevallig in de aanbieding is. Er zijn echter meer eigenschappen van koekenpannen die belangrijk zijn om te checken. Misschien kunnen de tips in dit artikel je helpen bij het kiezen van een nieuwe koekenpan zonder anti aanbaklaag.

Een koekenpan uitkiezen voor de juiste warmtebron

Je kunt je nieuwe koekenpan kiezen en kopen door te letten op de juiste warmtebron. Het is wel zo handig om bij het selecteren van jouw favoriete koekenpan te kijken naar de warmtebron waarop jij jouw koekenpan gaat gebruiken. Maak jij gebruik van een gasfornuis? Of kook jij op inductie of keramisch? Bij elke koekenpan staat duidelijk vermeld of deze geschikt is voor het koken op gas, inductie, keramisch of beide. Houd er wel rekening mee dat je een pan die je eerder op een gasfornuis hebt gebruikt, niet langer geschikt is om op inductie mee te koken! Dat komt door de verschillende manieren van verhitting.

Jouw nieuwe koekenpan zonder anti aanbaklaag kiezen

Je kunt je nieuwe koekenpan ook uitkiezen op basis van het materiaal waarvan de koekenpan is gemaakt. Zo kun je kiezen voor een stalen koekenpan, een gietijzeren koekenpan, een RVS koekenpan en een keramiek koekenpan. Iedere materiaalsoort heeft zijn unieke eigenschappen.

De stalen koekenpan

Een stalen koekenpan is vaak laag geprijsd en voorzien van een anti aanbaklaag. De meeste stalen pannen zijn ook vaatwasser bestendig, zodat je ze snel en gemakkelijk weer schoon krijgt na gebruik. Afhankelijk van de grootte van de koekenpan, is jouw stalen pan nog redelijk handzaam en niet te zwaar. Stalen koekenpannen kun je bijna altijd op zowel gas als inductie gebruiken.

De gietijzeren koekenpan

Een gietijzeren koekenpan is sterker dan een stalen koekenpan, maar ook een stuk zwaarder. De gietijzeren koekenpan houdt de warmte erg goed vast en is ook heel goed te gebruiken voor het langzaam garen van bijvoorbeeld stoofvlees. Een gietijzeren koekenpan kun je zonder problemen afwassen in de vaatwasser. Let er wel op dat een gietijzeren koekenpan meestal niet geschikt is voor gebruik op een inductie kookstel. Je zult een gietijzeren koekenpan op een gasfornuis echt goed kunnen gebruiken om lekkere gerechten te bereiden.

De RVS koekenpan

De RVS koekenpan is stevig, maar ook redelijk handzaam. Meestal zijn RVS koekenpannen wel wat zwaarder dan een standaard stalen koekenpan, maar biedt wel hele goede verwarmende eigenschappen en is langer mooi. Meestal heeft de RVS koekenpan geen anti aanbaklaag en is de RVS koekenpan geschikt voor allerlei soorten bereidingen. Niet elke RVS koekenpan is geschikt voor de vaatwasser. De RVS koekenpan en gietijzeren koekenpan blijven vaak langer goed als je ze met de hand schoonmaakt. Ook heb je langer plezier van je RVS en gietijzeren koekenpan wanneer je ze af en toe goed invet. Het invetten van je koekenpan is alleen nuttig als het een koekenpan zonder anti aanbaklaag is.

De keramiek koekenpan

Een keramiek koekenpan is vaak heel licht en handzaam. Meestal is een koekenpan van keramiek ook vriendelijk geprijsd kan kun je deze zonder problemen in de vaatwasser afwassen. De keramiek koekenpan is gemakkelijk in gebruik en heeft meestal wel een anti aanbaklaag. De verwarmende eigenschappen van een keramiek koekenpan zijn echter niet optimaal. De keramiek koekenpan gaat vaak ook minder lang mee dan een stevige en zwaardere RVS of gietijzeren koekenpan.

Een koekenpan zonder anti aanbaklaag?
demeyere rvs roestvrij stalen braadpan koekenpan zonder anti aanbaklaag pfas ptfe vrij ervaringen beoordeling schoonmaken

Misschien heb je er al meer over gehoord. Er is momenteel veel te doen om de koekenpan met anti aanbaklaag. Uit diverse onderzoeken is duidelijk geworden dat de anti aanbaklaag in koekenpannen veel ongezonde eigenschappen heeft. Veel van deze anti aanbaklagen in koekenpannen bevatten de uiterst giftige stof PFAS. PFAS is niet alleen een erg milieu onvriendelijke chemische stof, het is ook een stof die je als mens niet binnen wilt krijgen. Natuurlijk is het heel vreemd om te koken met koekenpannen waar een stof in zit die heel ongezond voor je is. Ook de dampen die opstijgen uit een sterk verhitte koekenpan met anti aanbaklaag, zijn erg ongezond voor zowel mens als dier.

De PFAS koekenpan moet eruit!

Eigenlijk is de voordelig geprijsde koekenpan met anti aanbaklaag niet de pan die je dagelijks wilt gebruiken voor het koken. Het is met een stevige RVS of gietijzeren pan veel fijner koken en je hebt meer mogelijkheden om de garing van je gerecht te bepalen. De gietijzeren pan kun je ook in ieen oven plaatsen als je een gerecht nog langzaam wilt laten garen op een vaste temperatuur. Ben jij overtuigd van de kwaliteit van een RVS, gietijzeren of keramiek koekenpan zonder anti aanbaklaag? Dan is het nu tijd om een mooie nieuwe koekenpan voor jouw situatie te kiezen!

Tips en ervaringen met een goede koekenpan zonder anti aanbaklaag

Heb jij al positieve ervaring opgedaan met een nieuwe braadpan of koekenpan? Ben je blij met je nieuwe aankoop? Of misschien ben jij pasgeleden gewisseld van pannensoort? Het kan ook zijn dat je juist negatieve ervaringen hebt en een bepaalde koekenpan als slecht beoordeelt. Deel jouw reviews, beoordelingen en ervaringen met Reviewgids! Je kunt dan anderen helpen bij het kiezen van een nieuwe koekenpan.

Tips voor het gebruiken en schoonmaken van je koekenpan zijn ook heel welkom. Deel ze onder dit artikel!

Meer over koken

Lees meer over koken, kookaccessoires en doe meer inspiratie op voor jouw volgende kook gadget! Heb jij bijvoorbeeld al gedacht aan een stoommandje om groente te kunnen stomen? Of bekijk meerdere goede kruiden vijzels met stamper voor het bereiden van verse kruiden. Wil jij je frites en snacks zonder vette olie bakken, dan kun je meer lezen over de Philips Airfryer friteuse.

Bericht auteur: Reviewgids

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *