switchbot kit smarthome test review switchbot bot switchbot hub mini bluetooth wifi afstandsbediening ervaring

SwitchBot kit maakt jouw huis smart

Ken jij de SwitchBot kit al? Jij hebt vast al wel eens gehoord over handige electronica waarmee je apparaten in jouw huis op afstand kunt bedienen? Heb jij nu nog geen slimme smart home gadgets in huis? Met de SwitchBot kit maak jij jouw huis heel gemakkelijk slim en dus smart! En SwitchBot laat met deze kit zien dat het draadloos aansturen van apparaten in huis ook niet duur of ingewikkeld is!

Apparaten in huis bedienen met de SwitchBot kit? Dat is handig!

Ja, zo simpel is het echt. Natuurlijk is het best tof als jij allerlei huishoudelijke apparaten in huis gewoon op afstand kunt inschakelen of juist uitzetten. En hoe doe je dat dan? Nou, gewoon met de SwitchBot app op je smartphone of tablet.

De SwitchBot kit zorgt ervoor dat jij willekeurige apparaten in jouw huis moeiteloos aan en uit kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke apparaten zoals jouw koffiemachine, de waterkoker, een lichtschakelaar of de temperatuur knop op jouw thermostaat. Als je een moment neemt om te bedenken hoeveel apparaten je op een dag bedient, zijn het er waarschijnlijk heel wat. Met de SwitchBot kit maak je het voor jezelf een stuk eenvoudiger. Voortaan kun jij de apparaten die je combineert met de kit, draadloos gaan bedienen met de SwitchBot app of zelfs met jouw eigen stem!

Waaruit bestaat de SwitchBot kit en wat kun je ermee?

De SwitchBot kit die Reviewgids mocht testen, bestaat uit meerdere losse apparaatjes. Toch wordt het geen moment ingewikkeld. Bij het openen van de doos van SwitchBot zijn de volgende apparaten aanwezig :

 • Een SwitchBot Hub Mini
 • Twee SwitchBot Bot draadloze schakelaars
 • De SwitchBot Remote button
 • Een SwitchBot Indoor Camera
 • Losse adapterplaatjes en Add-on voor de SwitchBot Bot draadloze schakelaar

Het lijkt een hele lijst met artikelen, maar dat verandert snel als je een moment neemt om de verpakkingen te bekijken. Met deze hulpmiddelen van SwitchBot krijg jij meer mogelijkheden om apparaten in huis gemakkelijk te bedienen.

SwitchBot Hub Mini

De SwitchBot Hub Mini werkt als een basisstation voor jouw SwitchBot kit. De Hub is een klein kastje dat de verbinding maakt tussen jouw internet thuis (2.4Ghz), je smartphone, de SwitchBot apparaten die je hebt besteld en apparaten in huis die je draadloos wilt gaan bedienen.

switchbot bot smarthome draadloze schakelaar bluetooth paddle switch wireless switch tuimelschakelaar review switchbot hub mini robotarm hefboom
SwitchBot Bot draadloze schakelaar

Je leest het al. De SwitchBot Bot is een kleine schakelaar zonder draden die jij met je smartphone kunt bedienen. Met de SwitchBot Bot schakelaar schakel je een apparaat in huis aan of uit. Zo simpel is het!

SwitchBot Remote button

De SwitchBot Remote button is niets meer dan een draadloze mini afstandsbediening. De SwitchBot Remote heeft twee drukknoppen. Waar die knoppen voor dienen bepaal jij. Met hulp van de SwitchBot app en de Hub Mini kun jij kiezen wat er gebeurt wanneer jij op de SwitchBot Remote afstandbediening een button indrukt.

switchbot indoor cam kit smarthome test review switchbot indoor camera switchbot hub mini wifi ip camera babymonitor security cam voor smartphone met app
SwitchBot Indoor Camera

Met de SwitchBot Indoor Cam breng jij in huis alles in beeld. Je kunt deze draadloze IP Camera bijvoorbeeld gebruiken om de kinderkamer te monitoren. Of je richt de camera op je tuin of voordeur als beveiligingscamera. Nog een handige situatie waarvoor de SwitchBot Indoor Camera goed te gebruiken is; het filmen van je huisdieren. Maar de camera filmt ook jouw nieuwe TikTok dansje. En datalles in hoge kwaliteit, dag en nacht.

Waarom is de SwitchBot kit voor mij interessant?

SwitchBot speelt met dit pakket heel slim in op de snel groeiende populariteit van smart home en domotica apps. Jij komt bij vrienden en familie vast ook steeds vaker slimme electronica gadgets tegen. Mogelijk hebben bekenden van jou al slimme sfeerverlichting, een slimme thermostaat of een centrale smarthome basis van bijvoorbeeld Google of Alexa! En wat dacht je van die draadloze camera en video deurbel van de buren? Ook dat zijn voorbeelden van slimme apparaten die bij een smart home horen! De mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt.

SwitchBot maakt jouw huis op vele manieren slim!

Je zult nu denken; hoe werkt dat dan? Smart Home oplossingen, zoals de SwitchBot kit, kunnen worden onderverdeeld in verschillende aandachtsgebieden. Hierbij kun je denken aan categorieën als klimaatregeling, energiebesparing, beveiliging en sfeerbepaling.

De SwitchBot kit die in dit artikel wordt getest, valt eigenlijk in meerdere aandachtsgebieden. Doordat je als gebruiker van de SwitchBot oplossing verschillende apparaten in huis op afstand kunt bedienen, zorgt dat voor veel gemak. Maar SwitchBot helpt jou automatisch ook om energie te besparen. Je kunt op afstand de lamp op zolder nog even uitschakelen of de thermostaat van je verwarming nog even omlaag zetten als je gaat slapen. En het koffiezetapparaat uitzetten doe je ook met één druk op je smartphone! Het apparaat hield nog koffie voor je warm, maar je was al richting je bed gegaan! Kort samengevat krijg jij met SwitchBot de beschikking over slimmere apparaten in je huis. Je maakt jouw bestaande apparaten slim, want jij stuurt ze aan wanneer jij het wilt.

De SwitchBot kit heeft een aantrekkelijke prijs. En vergeet niet dat je, door in een Smart Home kit zoals de SwitchBot kit te investeren, jouw eigen apparaten slimmer kunt gebruiken. Je hoeft geen nieuwe huishoudelijke apparaten te kopen, Switchbot maakt het jou makkelijker dan ooit!

De SwitchBot kit test

Genoeg gepraat! Nu willen we wel eens ervaren hoe de Switchbot kit in de praktijk werkt! Uitpakken en monteren die apparaatjes. We bekijken de technische details die vermeld staat op de verpakkingen, maar gaan dan verder met het openen van de SwitchBot doosjes.

De eerste indruk is positief. De verpakkingen zijn netjes. Elk doosje bevat een engelstalige handleiding en ook de SwitchBot app laat zich supersimpel op je telefoon installeren. Je kunt de SwitchBot app opzoeken in de Apple store of Google playstore, maar via een van de afgebeelde QR codes in de instructieboekjes van SwitchBot kom je ook waar je moet zijn.

Eerst je kit opstellen

Het is het beste om te beginnen met de SwitchBot Hub Mini, je basisstation. Je plugt deze Hub Mini met de meegeleverde netadapter in een willekeurig stopcontact en drukt de knop aan de bovenzijde 3 seconden in om het koppelen te starten. Wanneer je de SwitchBot app op je telefoon hebt gestart opent en niet bent vergeten om Bluetooth en Locatiebepaling in te schakelen, is de SwitchBot Hub Mini snel gevonden. Na het koppelen voer je je wifi internetgegevens in om de SwitchBot omgeving met het internet te koppelen. De basis is daarmee gelegd.

De Bot draadloze schakelaar

Deze Bot draadloze schakelaar is klein en ondersteunt bluetooth verbindingen. De firmware bluetooth versie moet versie 4.1 of hoger zijn. Dat is voor iedereen met een smartphone dus geen enkel probleem. De draadloze reikwijdte is maximaal 80 meter in open veld. Gelukkig zijn we binnen en hoeven we niet zo heel ver te lopen om een eerste lichtschakelaar te vinden waarop we de Bot kunnen testen.

Belangrijke Switchbot Bot kenmerken

 • Bluetooth verbinding (firmware versie 4.1 en hoger)  
 • Draadloze reikwijdte tot maximaal 80 meter in open veld
 • Werkt met o.a. Android 4.3+, Apple iOS 10.0+
 • Installeren duurt ongeveer 3 seconden – vastplakken op de lichtschakelaar is weinig werk
 • Voeding – batterij – geeft voeding om tot 600 dagen lang je apparaten aan en uit te schakelen

Bekijk een handig instructie filmpje om de SwitchBot Bot te installeren.

switchbot bot slimme draadloze schakelaar bluetooth voor tuimelschakelaars schakelsysteem draadloos met je telefoon apparaten inschakelen uitschakelen drukschakelaars ervaring switchbot
De eerste bewegingen van de draadloze Bot schakelaar

Het koppelen van de twee SwitchBot Bot schakelaars die Reviewgids ontving, lukt ook zonder enige moeite. Vergeet niet om de batterij seal te verwijderen en iedere schakelaar ook direct een herkenningsnaam te geven. Dan houd je ze direct goed uit elkaar. Je kunt ze de naam geven van het apparaat dat je ze laat bedienen. Of gewoon schakelaar 1 en schakelaar 2 als je geen andere creatieve ingeving krijgt.

De bediening van de SwitchBot Bot draadloze schakelaars is echt ontzettend eenvoudig. Je drukt in de SwitchBot app op de schakelaar van je keuze en de Bot doet met enkele seconden zijn werk. Veel geluid maken de schakelaars overigens niet. Een belangrijk punt van aandacht is het plaatsen van de Bot op een van je apparaten in huis. Heb je een apparaat op het oog? Bekijk dan hoe je de SwitchBot Bot schakelaar hier op een veilige manier op kunt plaatsen. De plaatsing is belangrijk voor een goede werking van de schakelaar.

bot slimme draadloze schakelaar bluetooth voor tuimelschakelaar drukschakelaar review domotica draadloos bedienen
Werkt de Bot ook op een tuimelschakelaar?

Reviewgids test de schakelaar uit op een willekeurige lichtschakelaar in huis. Het gaat om een tuimelschakelaar. Het lukt om de SwitchBot Bot schakelaar op de schuine rand van de tuimelschakelaar te plaatsen. Gelukkig heeft SwitchBot stevige plakstrips meegeleverd om de Bot schakelaar vast te zetten. Een simpele druk op de schakelaar in de app laat de Bot het licht boven de eettafel moeiteloos inschakelen. Dat werkt prima!

Het licht inschakelen en uitschakelen met SwitchBot

Maar dan.. hoe schakelen we het licht nu weer uit? Het bewegende hefboompje van de Bot schakelaar kan wel worden ingesteld dat deze minder ver uitzwaait. Maar de huidige positie van de Bot schakelaar maakt het onmogelijk de tuimelschakelaar in twee richtingen te bedienen. Of toch niet? Hier kunnen we gebruik maken van de Add-on die bij de Bot schakelaar is meegeleverd. Het is een kleine plakstrip met daaraan een lusje van stevig visdraad. We maken de lus vast aan het hefboompje van de SwitchBot Bot. Er is een kleine uitsparing aanwezig waar je de lus doorheen kunt halen. Dan plakken we de kleine plakstrip vast op de tuimelschakelaar. Een snelle test tovert een glimlach op ons gezicht; dit werkt prima!

Hoe werkt de Bot op een drukschakelaar?

De Bot schakelaar kun je moeiteloos monteren op een drukschakelaar. Bovendien kunnen we u één Bot schakelaar gebruiken om de ventilator van het centrale luchtafvoer systeem in huis te bedienen. Het gaat hier om een platte drukschakelaar en voor het gemak plaatsen we de SwitchBot Bot aan de bovenzijde.

Het plannen van een schakelactie / de Bot bedienen in een tijdschema

Het is in de SwitchBot app mogelijk om schakelacties te plannen. Voor het luchtafvoersysteem is dat een mooie uitkomst. We stellen een eerste actie in om 16:30 uur, de tijd waarop we beginnen met het koken van de avondmaaltijd. Heel vaak vergeten we om de luchtafvoer dan een stand hoger te zetten, zodat de kookluchten beter worden afgevoerd. Nu regelt de SwitchBot Bot dit voor ons! Rond 17:45 uur; een tijdstip waarop we beginnen met eten en de maaltijd klaar is, schakelt de SwitchBot Bot de centrale luchtafvoer weer terug naar de normale stand. We laten de Switchbot Bot dit 3 dagen lang doen. Het werkt.

Voorbeelden van situaties waarbij de Bot schakelaar jou kan helpen

Er zijn meer situaties te bedenken waarin de SwitchBot Bot goed van pas komt. Wanneer je ook een SwitchBot Contact Sensor bijbestelt, kun je ervoor zorgen dat Switchbot automatisch het licht voor je inschakelt als je binnen komt. Als jij de Contact Sensor op bij de voordeur hebt geplaatst, ziet SwitchBot direct dat jij thuis bent. De SwitchBot Bot krijgt een signaal en schakelt direct het licht voor je aan. Reuze handig als jij op dat moment binnenkomt met je handen vol spullen!

SwitchBot zet voor jou koffie

Heb jij een koffiemachine met drukknoppen, zoals een Nespresso koffiemachine of een Senseo koffieapparaat? Dan kun je de SwtichBot Bot aansluiten op je koffiemachine en op afstand je koffie laten bereiden. Dat kan ook in combinatie met de timer in de SwitchBot app. Als je s’morgens je bed uitkomt, heeft SwitchBot al een warme kop koffie onder jouw koffiemachine klaarstaan! Houd er wel rekening mee dat het koffie apparaat ingeschakeld moet zijn en je een koffie capsule en voldoende water in de machine moet hebben gedaan.

Is het wat, die Bot schakelaar?

Deze bluetooth schakelaar van SwitchBot kun jij op allerlei manieren gebruiken. Als- je de SwitchBot Bot op een apparaat wilt aansluiten dat drukknoppen heeft, is de kans groot dat dit goed gaat werken. De SwitchBot schakelaar is helaas niet geschikt voor huishoudelijke apparaten met een touchscreen. Maar heb jij tuimelschakelaars, drukknoppen op je wasmachine, koffiemachine, ventilator of andere apparaten? SwitchBot is dan snel jouw beste vriend!

Heb jij al ervaringen met het gebruik van de SwitchBot Bot? Deel ze met Reviewgids, zodat anderen jouw beoordeling en ervaringen kunnen lezen.

De SwitchBot Indoor CAM

Reviewgids gaat jou niet vermoeien met alle technische specificaties van deze IP camera. Je vindt deze ook in de handleiding en op het doosje als je deze SwitchBot Indoor Cam online gaat bestellen. Belangrijk om te weten is, dat deze IP camera alles scherp in beeld brengt. Dat doet de camera met behulp van de CMOS lens, een beeldformaat van 1080p Full HD en digitale zoom functies. De camera kan ook in het donker filmen. Maar dat is natuurlijk ook wel een vereiste om hem bijvoorbeeld als babyfoon of als beveiligingscamera te kunnen gebruiken. Reuze handig zijn de ingebouwde microfoon en luidspreker. Je kunt dus ook op afstand met mensen spreken die je met de camera in beeld hebt. Een SD kaart ingang biedt de mogelijkheid om een SD kaart te plaatsen en je opname op te slaan. Opslaan in de cloud is natuurlijk ook mogelijk!

Belangrijke SwitchBot Indoor Cam kenmerken

 • CMOS camera lens
 • Beeldkwaliteit 1080p Full HD (20fps)
 • 6 x digitale zoom om personen of objecten groter in beeld te brengen
 • Nachtmodus voor filmen in het donker
 • 130º graden camera gezichtsveld
 • Microfoon en luidspreker om te kunnen praten
 • SD kaart ingang voor opslaan opnamen (SD kaart moet apart worden gekocht)
 • Online opslaan in de cloud kan ook
Wil je niet op knopjes drukken? Bedien de SwitchBot camera dan met je stem!

De voice assistant functie op de SwitchBot kit zorgt ervoor dat jij deze Indoor Cam ook met je stem kunt bedienen. De kit ondersteunt spraak commando’s via bijvoorbeeld Google Assistant en Amazon Alexa. Het is dan wel noodzakelijk dat je de SwitchBot Hub Mini in je Switchbot kit gaat meebestellen.

Bekijk een handig instructie filmpje om de SwitchBot Indoor Camera te installeren.

Hoe werkt de SwitchBot Indoor Cam in de praktijk?

De Indoor Cam uit de SwitchBot kit ziet er netjes uit. Bevestigingsmateriaal en een engelstalige handleiding zitten in de verpakking. De voet van de Indoor Cam is magnetisch, waardoor je de indoor Cam ook heel gemakkelijk kunt vastplakken op een metalen oppervlak.

Het koppelen van de Indoor Cam met je SwitchBot app verloopt op een gelijke manier als met de andere SwitchBot apparaten, zoals bijvoorbeeld de SwitchBot Bot. De verbinding tussen de Indoor Cam en je smartphone komt tot stand op basis van de 2,4Ghz wifi standaard. Houd er rekening mee dat je deze Indoor Cam echt alleen binnen kunt gebruiken; de camera is niet geschikt voor plaatsing buiten. Wel zit er een infrarood nachtmodus op de camera. Daardoor kun je ook snachts goed zien wat er in het gezichtsveld van de camera gebeurt. De spraakfunctie werkt ook prima. De geluidskwaliteit is redelijk; je kunt via de Indoor Cam spreken met personen die je in beeld hebt.

Voorbeelden van situaties waarbij de SwitchBot Camera jou helpt
SwitchBot Indoor Cam gaat filmen als de camera beweging detecteert

Als je beweegt, ben je gezien door de SwitchBot camera! Gelukkig hebben de ontwikkelaars bij SwitchBot eraan gedacht om een zogenaamde “Human-only” optie in het camerasysteem te stoppen. Met deze functie kun je een gedeelte van het camera gezichtsveld markeren voor de bewegingsdetectie. Zo kun je de vogelkooi, hondenbench of het konijnenhok in je tuin buiten dit markeringsgebied laten. Of stel de camera juist wel in op deze specifieke plekken om je huisdieren goed in de gaten te kunnen houden.

Als je niet elke keer alle beelden van jouw camera direct op je telefoon wilt ontvangen, kun je ook kiezen voor het ontvangen van een status bericht. Dit noemen ze een push alert. Je krijgt dan een kort tekstbericht binnen op je telefoon op het moment dat jouw Switchbot Cam beweging detecteert en hiervan een opname maakt.

Het plannen van filmopnamen en het inschakelen van bewegingsdetectie

Doordat deze Indoor Cam van Switchbot de bewegingsdetectie functie heeft, kun je de camera prima inzetten voor beveiliging. Je kunt de camera op je voordeur richten, of achter een raam plaatsen en zo je achtertuin in de gaten houden. Bij beweging zal de SwitchBot app je een push bericht sturen zodat jij direct kunt meekijken op de camera. Als je overdag veel beweging hebt bij de voordeur of in de achtertuin, kun je ook besluiten om de bewegingsdetectie te laten inschakelen in de avonduren en nacht.

De SwitchBot Camera gebruiken als babyfoon

Of de Indoor Cam ook goed te gebruiken is als babyfoon, zul je in de praktijk moeten uittesten. Mogelijk is de microfoon op de Indoor camera niet gevoelig genoeg om kleine huiltjes of geluiden van je baby te horen. Als je de Indoor Cam dichterbij plaatst, kun je hier mee experimenteren.

Dataopslag in de cloud of toch lokaal?

Alle beelden die jouw indoor camera maakt, kun je opslaan op een SD kaart. De camera heeft een aparte ingang voor SD kaarten met een opslag capaciteit tot 128GB. Dat zijn heel wat filmpjes! Als je de filmbeelden liever in de cloud online opslaat, dan kun je dit in een betaalde omgeving met SwitchBot doen. Natuurlijk worden de beelden online heel veilig opgeslagen, zodat alleen jij zelf erbij kunt.

Lees ook andere artikelen over mooie oplossingen om je huis smart te maken, zoals het review artikel over de draadloze deurbel met camera en het smarthome domotica vergelijk artikel.

Bericht auteur: Reviewgids

1 reactie op “SwitchBot kit maakt jouw huis smart

  Reviewgids

  (februari 7, 2022 - 6:08 pm)

  UPDATE

  Wist je dat je de SwitchBot artikelen in de periode van 07.02.2022 t/m 14.02.2022 met extra korting online kunt bestellen?
  Maak direct gebruik van de SwitchBot valentijn aanbieding en ontvang tot 25% extra korting op de verkoopprijzen!

  Geef bij je online bestelling de volgende kortingscode in :

  Code: 10truelove
  Geldigheidsperiode: 2022/02/07__2022/ 02/ 14
  De kortingscode kun je ingeven in de SwitchBot webshop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *