afvoer verstopt zelf afvoer ontstoppen met rioolreinigingsslang ontstoppingsslang verstopping oplossen

Afvoer verstopt; een verstopping zelf oplossen

Is jouw afvoer verstopt of zit er een hardnekkige verstopping bij jou in het riool? In dit artikel vind je allerlei tips om een verstopte afvoer zelf te kunnen oplossen. Hoe kun je zelf je afvoer ontstoppen en jezelf de kosten van een loodgieter of ontstoppingsdienst besparen?

Zelf je afvoer ontstoppen

Heb jij te maken met een afvoer die verstopt is in de keuken, badkamer of bij je wasmachine? Lees de volgende informatie en maak gebruik van deze gratis tips om de verstopping zelf te kunnen oplossen!

Niets is zo vervelend als een afvoer die verstopt is. Een verstopte afvoer in jouw keuken zorgt vaak voor nare geurtjes. Of misschien is jouw vaatwasser wel in een storing gelopen omdat de lekbak helemaal vol zit. Een verstopte afvoer in de badkamer zorgt voor een waterballet en irritatie. Jij wilt ongestoord kunnen douchen zonder telkens met een emmer en dweil al dat overtollige water weg te krijgen. Minstens zo irritant is een verstopte afvoer bij je wasmachine. Jouw wasmachine kan het wasprogramma niet afmaken, en kan zijn water niet goed kwijt. Dat leidt al snel tot een volle lekbak of een plas water op je vloer.

Afvoer ontstoppen met de ontstopper of ontstopper pomp

Als jouw gootsteen in de keuken verstopt is en je een slecht werkende afvoer hebt, hopen vuil en vettigheid zich vaak op in de afvoerleiding. Met een gewone handmatige ontstopper, ookwel gootsteen ontstopper genoemd, kun je een verstopte afvoer weer goed laten doorlopen. Met een ontstopper trek je je afvoer vacuüm, zodat de vuiligheid loskomt. Daarna kun je het vuil wegspoelen met water. Met een handmatige ontstopper kun je maar beperkt druk uitoefenen in de afvoer. Een ontstopper pomp kan ook handig zijn als ontstopper gereedschap.

afvoer verstopt zelf afvoer ontstoppen met vacuumpomp ontstopper pomp verstopping oplossen
Een verstopte toilet afvoer; ontstopper voor het toilet en je afvoer

Zit de afvoer van jouw toilet weer verstopt? Of wil de gootsteen niet meer doorlopen en staat deze vol vies water? Verstopte leidingen en nare geurtjes in huis? Los elke verstopping van je toilet of afvoer op met het Ecoduct ontstoppingspistool!

ecoduct ontstoppingspistool verstopte toilet afvoer zelf ontstoppen 6 bar druk zonder chemicalien alle leidingen wc verstopt ontstopper

Het Ecoduct ontstoppingspistool geeft hetzelfde effect als een hogedruk spuit. Het ontstoppingspistool kun je oppompen, waarna deze een druk tot wel zes bar kan afgeven. Door het juiste opzetstuk te kiezen kun je de verstopping in je wc snel oplossen!

De sifon van je afvoer ontstoppen en schoonmaken

Een afvoer bij de wasbak in de keuken en in je badkamer is vaak uitgerust met een sifon. Ook in deze sifon kunnen vuil en vettigheid zich ophopen. Zorg dat je een lege emmer of een opvangbakje bij de hand hebt als je de sifon losmaakt met een waterpomptang.

Afvoer ontstoppen met soda en azijn

Als je de verstopping met bovenstaande tips nog niet kon oplossen, dan zit de afvoer misschien verderop in de leiding verstopt. Je kunt dan proberen om de afvoer te ontstoppen met baking soda en azijn. Dit zijn milieuvriendelijke ontstoppingsmiddelen waarmee je hardnekkige verstoppingen van je afvoer kunt oplossen. Ook als de verstopping verderop in de afvoer zit, kun je de afvoer ontstoppen met soda en azijn.

Houd voldoende afstand en giet eerst wat baking soda in de verstopte afvoer. Giet er vervolgens wat azijn achteraan. De combinatie van baksoda en azijn reageert op elkaar en gaat borrelen en bruisen. Laat de combinatie 15 tot 30 minuten inwerken en spoel daarna kokend heet water door de afvoer.

Als baking soda en azijn en heet water de verstopping niet oplossen

Je kunt de tip voor het ontstoppen van je afvoer met baksoda en azijn gerust herhalen. Deze manier van ontstoppen is niet belastend voor het milieu en kan je afvoer leiding en riool verstopping snel oplossen. Als baking soda, azijn en kokend heet water niet helpen, heb je last van een hardnekkige verstopping van je afvoer en kunnen de volgende tips je verder helpen.

Afvoer ontstoppen met krachtige ontstoppingsmiddelen

Krachtige chemische ontstoppingsmiddelen kun je op veel verschillende plekken kopen, ook online. Voorbeelden van veelgekozen ontstoppingsmiddelen voor je verstopte afvoer zijn HG Duo ontstopper en vloeibare ontstoppers van Mr. Muscle en DesTop turbo.

Destop turbo vloeibare ontstopper gebruiken

Het is te adviseren om voorzichtig te zijn met het gebruik van Destop turbo ontstopper en mr Muscle ontstoppingsmiddel in je afvoerleidingen. Deze middelen zijn meestal belastend voor het milieu. Lees de review van dit ontstoppingsmiddel uitvoerig voordat je ermee aan de slag gaat!

Voorkom dat je de dampen inademt die tijdens het ontstoppen vrijkomen. Ventileer je keuken en badkamer goed en draag bij voorkeur handschoenen. Gebruik ook niet allerlei middelen door elkaar heen. Tot slot is het goed om ruim na te spoelen met water als je met vloeibare ontstopper je verstopping te lijf bent gegaan. Werkt de DesTop turbo ontstopper of andere gekozen vloeibare ontstopper niet? Lees dan hieronder verder welke andere tips jou kunnen helpen met je verstopping!

Hoe kun je een verstopping oplossen met ontstoppingsmiddel bij gevoelige leidingen?

Wanneer je last hebt van een vervelende verstopping in je wc of een andere afvoer, is een chemische ontstopper een snelle manier om de verstopping te lijf te gaan. Maar wat als je in een oudere woning woont met gevoelige leidingen? Als je weet dat er kunststof leindingwerk in je huis aanwezig is, kun je hier rekening mee houden in je keuze voor een ontstopper.

Je afvoer reinigen en ontstoppen met TotalClean Tube Turbo power pearls

Met TotalClean tube turbo power pearls kun je jouw afvoer- en leidingwerk in huis hygiënisch schoonmaken. Deze reiniger en ontstopper is een ontstoppingsmiddel in poedervorm. De TotalClean tube ontstopper is zeer actief, maar vriendelijk voor alle leidingen in jouw huis. Wanneer je deze onstopper gebruikt, treedt er geen exotherme reactie op. Jouw leidingsysteem wordt niet onnodig belast met chemische middelen. Ook als de leidingen en wc afvoer in jouw woning warmtegevoelig zijn, kun je totalclean reiniger gebruiken voor het verhelpen van een verstopping. Het middel is niet agressief, maar verjaagt onaangename luchtjes en zorgt ervoor dat jouw afvoerleidingen niet verstopt raken. De TotalClean Tube turbo ontstopper en leidingreiniger kun je regelmatig gebruiken om de afvoerleidingen in jouw woning schoon en gangbaar te houden.

Afvoer ontstoppen met een trekveer

Je kunt je verstopte afvoer ook ontstoppen met een trekveer. Dit kun je proberen als het niet gelukt is om je verstopte riool en verstopte afvoer te ontstoppen met een ontstopper of vloeibare ontstopper. De trekveer is handig gereedschap om je verstopping op te lossen als deze verder weg in je afvoerbuis zit. Een trekveer of ontstoppingsveer kun je ook online kopen.

afvoer verstopt zelf afvoer riool ontstoppen met ontstoppingsveer trekveer verstopping oplossen

Als je je afvoer wilt gaan ontstoppen met een trekveer, kun je de sifon opnieuw losmaken als deze aanwezig is. Vervolgens kun je met de trekveer lange halen maken en deze zo ver mogelijk je afvoerleiding inbrengen. Met de trekveer maak je proppen vuil los, waarna je met heet water kunt naspoelen. Het is handig om bij dit toch wel vieze klusje werkhandschoenen en bijvoorbeeld een doek binnen handbereik te hebben. De trekveer kun je na gebruik afspoelen.

afvoer verstopt zelf afvoer ontstoppen met rioolreinigingsslang ontstoppingsslang verstopping oplossen
Je afvoer ontstoppen met een rioolreinigingsslang en hogedrukreiniger

Als je afvoer verstopt is kun je deze ook ontstoppen met je hogedrukreiniger! Bij de meeste bekende hogedrukreinigers en hogedrukspuiten kun je accessoires kopen. Voorbeelden van veelgekozen hogedrukreiniger accessoires zijn de terrasreiniger en de rioolreinigingsslang. De rioolreinigingsslang kun je aansluiten op de spuitlans. De rioolreinigingsslang of ontstoppingsslang is heel dun en flexibel en kun je gebruiken om je afvoerleiding van binnen uit door te spuiten. Het water wordt met kracht door de rioolreinigingsslang gespoten en zorgt ervoor dat de slang als vanzelf steeds verder in je afvoerleiding doordringt. Rioolreinigingsslangen kun je online kopen in verschillende lengtes.

Het is handig om bij dit toch wel vieze klusje werkhandschoenen en bijvoorbeeld een doek binnen handbereik te hebben. De rioolreinigingsslang kun je na gebruik afspoelen.

Afvoer ontstoppen met hulp van een ontstoppingsdienst

Als je met de bovenstaande tips de verstopte afvoer niet hebt kunnen oplossen, is het te adviseren om contact op te nemen met een ontstoppingsdienst. Je hebt te maken met een hardnekkige verstopping in het riool of je afvoer en kunt deze niet zelf oplossen. Een ontstoppingsdienst kan jou snel helpen en de verstopping oplossen!

Lees ook de artikelen over de GROHE Red kokendwaterkraan, de GROHE Sense Guard kit en de keuzehulp voor led lampen.

Bericht auteur: Reviewgids

6 reacties op “Afvoer verstopt; een verstopping zelf oplossen

  Natalie

  (juli 20, 2020 - 8:21 am)

  De soda- en azijnoplossing is ook handig om preventief doucheputjes van onderhoud te voorzien. De afvoer van bad en douche gaat mettertijd wel vaker langzamer doorlopen. Door elke week door te spoelen met een schep soda, een flinke scheut schoonmaakazijn en een klets heet water blijft de doorstroming goed.

   els

   (juli 13, 2021 - 10:55 am)

   Hallo doe het zelvers en profs. Als je slim bent dan maak je met behulp van een touw.. waarvan het begin van het touw vastgeknoopt wordt aan de kop van de trekveer. Een trek touw. Deze gaat dan gelijk met de trekveer in de te ontstoppen buis. Het doel ervan is. Als je bij een bocht komt en je kan niet verder. Dat trek je alleen aan het touw .Dan gaat de kop van de trekveer iets omhoog of naar de kant van de buis.Je voert geduldig de trekveer verder naar binnen. En plots ben e voorbij de bocht.
   Met veel plezier stuur ik u allen deze tip.
   M.v.gr. E.m.

  Maria ten Hoeve

  (september 20, 2021 - 9:25 am)

  Wij hebben een ontstoppingsdienst moeten bellen toen onze afvoer verstopt zat. We probeerden het met allerlei middeltjes op te lossen, maar er zat inderdaad een defect in de leidingen. Die waren veel te oud en versleten, gelukkig is het inmiddels opgelost!

  Emma de Graaf

  (december 2, 2021 - 11:01 am)

  Bedankt voor de goede tips om een leiding te ontstoppen. Wij hebben net een ouder huis gekocht en al een paar keer gebruik moeten maken van de soda en azijn combinatie. Tot nu toe werkt dat, maar we willen graag voorbereid zijn op de keer dat dat niet meer werkt. Een trekveer is een goede tip! Daarnaast kreeg mijn vriend de tip om voor een relining van de leiding te gaan, daar gaan we ons ook een in verdiepen.

  Vincent Rondwijk

  (december 10, 2021 - 2:38 pm)

  Ik heb laatst ook voor het eerst het sifon van de afvoer schoon gemaakt. Gelukkig heeft dit ervoor gezorgd dat het water weer goed wegloopt. Ook spoel ik tegenwoordig mij goot door met heet water en soda om etensresten weg te krijgen.

  Jens van der Wal

  (juni 21, 2022 - 8:39 am)

  Mijn vriendin en ik hebben een oud huis gekocht. De leidingen zijn niet zo goed meer. Wat een slimme tip om een trekveer te gebruiken om de leidingen te ontstoppen. Ik zal eens kijken of ik in de schuur nog trek- of drukveren heb liggen. Dan is de verstopping hopelijk snel opgelost!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *