led lampen kiezen en kopen led spots fitting ledlamp keuzehulp

Led lampen kiezen en kopen

Op deze pagina kun je handige informatie vinden over led lampen. Led lampen kiezen en kopen is de oplossing voor oude lampen die stuk zijn gegaan. Wat zijn de verschillen tussen led lampen? Hoe kies je de beste ledlamp voor jouw situatie? Deze keuzehulp voor led lampen zal je hopelijk op weg kunnen helpen!

Led lamp in plaats van de gloeilamp, TL lamp en halogeenlamp

Het zal je vast opgevallen zijn dat er steeds meer verschillende led lampen te koop zijn in de winkels en online. Bovendien is de led lamp ook goedkoper geworden.

Voor de komst van de moderne led lamp was de gloeilamp met een gloeidraad achter het lampglas de standaard. De led lamp was nog niet uitgevonden en de gloeilamp was een enorme vooruitgang op ouderwetse stinkende olielampen. De halogeenlamp kwam jaren later en bood meer lichtopbrengst in vergelijking met gloeilampen. Gloeilampen, halogeenlampen en ook TL lampen worden nu in hoog tempo vervangen door led lampen. Daar zijn verschillende redenen voor!

Voordelen van led lampen ten opzichte van halogeen en TL lampen

Waarom nemen we massaal afscheid van onze gloeilampen, TL lampen en halogeen lampen? De led lamp heeft deze oudere lampen eigenlijk overbodig gemaakt. De led lamp biedt een hele hoge lichtopbrengst, is heel simpel te maken en vraagt veel minder energie dan alle oudere lampen. De ledlamp gaat ook nog eens veel langer mee dan elk ander type lamp! Is er nog een reden om geen led lampen te willen kopen? Waarschijnlijk niet!

Kiezen uit alle soorten led lampen

Led lampen kiezen en kopen is niet altijd zo eenvoudig. Waar moet je op letten bij het kopen van goede led lampen? Als je de oude kapotte lamp uit de fitting hebt gehaald, kan de zoektocht naar een geschikte led lamp beginnen!

Fitting van de led lamp

Wat is eigenlijk een fitting? Een fitting is een oplossing die ervoor zorgt dat je een lamp (ook wel een lichtbron genoemd) kunt aansluiten aan de voedingsbron. In begrijpelijk Nederlands vormt de fitting de verbinding tussen je lamp en een stroomdraad. Er zijn verschillende fittingen; niet iedere lamp heeft bijvoorbeeld dezelfde afmetingen. Lampen worden bovendien niet altijd op dezelfde manier op een fitting aangesloten. Hieronder vind je een kort overzicht van soorten fittingen die je vaak tegenkomt.

E27 led lamp met grote schroeffitting
schroef fitting e27 voor ledlampen, halogeenlampen en gloeilampen


De E27 schroeffitting is het type fitting dat je heel vaak zult tegenkomen in huis. De E27 schroeffitting heeft een breedte van 27 mm. In het verleden werden in E27 fittingen vaak gloeilampen en halogeen lampen ingedraaid. Gelukkig kun je nu allerlei led lampen met een E27 schroeffitting kopen!

E14 led lamp met kleine fitting
schroef fitting e14 voor ledlamp, halogeen verlichting en gloeilampen

Je raadt het al; deze kleinere schroeffitting heeft een breedte van 14 mm. De E14 schroeffitting is dus geschikt voor kleinere led lampen met E14 schroef aansluiting. De E14 fitting kun je in huis ook steeds vaker tegenkomen; deze aansluiting is wat minder groot en grof in vergelijking met de E27 lampfitting. De E14 schroeffitting is ideaal voor het aansluiten van moderne dimbare led lampen!

GU10 led spotjes fitting
led spots fitting ledlamp keuzehulp slimme led filament lampen bedienen met je smartphone bajonet fitting gu10 inbouwspots

De GU10 lampfitting wordt ook vaak de spotjes fitting genoemd. Deze fitting kom tegen als je je halogeen spotjes wilt vervangen voor led spotjes. Spotjes worden vaak in de keuken gebruikt, maar in moderne interieurs kom je inbouwspots ook in andere woonruimtes tegen. Led inbouwspots zijn vaak dimbaar. De GU 10 led spots fitting is een steekfitting. Je steekt het lampje in de fitting en draait deze een kwartslag om het lampje vast te zetten.

Led lampen kiezen en kopen; filament led lampen

De filament led lamp is een nieuw soort led lamp die het gezellige oranjekleurige warme licht van een gloeilamp simuleert. Deze led lamp kun je met verschillende soorten fittingen kopen en is er in transparant glas en ook getint glas. De filament led lamp is energiezuinig, geeft sfeervol licht en is er ook in dimbare uitvoeringen. Dan kun je bijvoorbeeld het licht boven de eettafel precies afstemmen naar jouw voorkeuren!

osram led filament lamp retro white warm wit energielabel set lightify e27 fitting
Led lampen lichtsterkte en Lumen

De lichtsterkte van gloeilampen, halogeenlampen en TL lampen werd vroeger uitgedrukt in een wattage. Hoe hoger het wattage, hoe feller de lamp brandt. Bij led lampen wordt de lichtsterkte niet uitgedrukt in een wattage, maar in Lumen. Vaak wordt naast de waarde in Lumen ook het wattage genoemd, zodat je een indruk krijgt van de lichtsterkte van de led lamp. Zwakke led lampen hebben een waarde tot maximaal 150 Lumen. Krachtigere led lampen hebben een waarde tussen 250 – 450 Lumen. De felste led lampen met een grote lichtsterkte hebben een waarde van meer dan 600 Lumen.

Bij het kiezen van jouw led lampen kun je op verschillende dingen letten. Het soort fitting en de Lumen waarde kunnen je helpen om een selectie te maken van de led lampen die voor jou geschikt zijn. Vervolgens kun je bepalen of het een standaard led lamp of een filament led lamp gaat worden. Als je de led lamp wilt kunnen dimmen, moet de led lamp dimbaar zijn. Van slimme led lampen kun je de lichtkleur veranderen en kun je de sfeer in huis volledig bepalen. Deze slimme led lampen bedien je vaak vanaf je smartphone.

slimme led lampen set e27 caliber rgb met afstandbediening

Lees ook de artikelen over Philips Hue led sfeerverlichting, hanglamp Lucide Leanne en de Kay design lampen serie Fury. Als je interesse hebt in slimme verlichting en andere smart home oplossingen, dan is het artikel over smart home pakketten ook interessant om te bekijken.

Bericht auteur: Reviewgids

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *