blauwe diesel tanken en minder co2 uitstoten

Blauwe Diesel tanken en minder CO2 uitstoten

De laatste tijd is er veel te doen rond thema’s als CO2 reductie en CO2 uitstoot. Met de nieuwskoppen over de diesel schandalen nog vers op het netvlies; heeft de introductie van blauwe diesel eigenlijk maar weinig aandacht gekregen. Dat is niet terecht, want Blauwe Diesel tanken is nu juist een slimme en eenvoudige manier waarop iedere dieselrijder een bijdrage kan leveren aan een beter milieu. Besparen op je brandstofkosten wil iedereen wel.. nu moet er voldoende draagvlak komen voor Blauwe Diesel als de nieuwe milieuvriendelijke standaard voor alle dieselauto’s in Nederland!

Wat is Blauwe Diesel?

Blauwe Diesel, ook verkrijgbaar onder de naam Neste MY Renewable Diesel™,  is een zogenaamde HVO-brandstof. De afkorting HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil. De brandstof wordt gemaakt van plantaardige afvaloliën en is, zoals je misschien al dacht, blauw van kleur.

Pure Blauwe Diesel wordt op de brandstofmarkt aangeduid als Blauwe Diesel 100. De Blauwe Diesel 100 is een volledige vervanger voor standaard diesel. Een tweede variant van de Blauwe Diesel is de Blauwe Diesel 20-50. Eigenlijk kun je de Blauwe Diesel 20-50 zien als een iets minder sterke Blauwe Diesel; de Blauwe Diesel 20-50 is een mengsel van standaard diesel en Blauwe Diesel 100.

Zowel in pure als in 20-50 mengsel is blauwe diesel minder belastend voor het milieu. Het is uit technisch oogpunt zelfs beter dan gewone diesel. Blauwe Diesel bevat namelijk minder water, het verbrandt schoner en de brandstof zelf is zuiverder.

Grondstoffen en productieproces

Het duurzame deel van Blauwe Diesel 20-50 wordt geproduceerd uit plantaardig afval. Het afvalproduct waaruit Blauwe Diesel wordt gewonnen, bestaat uit resten van plantaardige oliën. Deze afvalproducten worden normaliter verbrand of gestort, maar nu kunnen deze afvalstoffen dus worden omgezet in een brandstof die geschikt is voor alle dieselauto’s! Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar meer mogelijkheden om andere soorten restafval zo te bewerken zodat ze kunnen worden ingezet in het productieproces van Blauwe Diesel 20-50.

Blauwe Diesel 20-50 draagt bij aan CO2 reductie

Wanneer je de productie en het verbruik van Blauwe Diesel in ogenschouw neemt, is Blauwe Diesel veel minder belastend voor het milieu dan gewone standaard diesel. De totale CO2 uitstoot ligt bij Blauwe Diesel 20-50 veel lager dan wanneer je gebruik maakt van gewone diesel.

De belangrijke factor is dat Blauwe Diesel 20-50 deels wordt gemaakt uit plantaardige afvaloliën. Deze planten hebben, toen ze nog groeiden actief CO2 onttrokken aan de lucht. Tijdens het verbranden van de Blauwe Diesel 20-50 komt deze CO2 pas weer vrij in de lucht. De totale CO2 reductie op Blauwe Diesel loopt op tot maarliefst 50%.

Rekenmethode ‘Well To Wheel’

Omdat ook het productieproces van Blauwe Diesel wordt meegenomen bij het berekenen van de uiteindelijke CO2 reductie, wordt deze rekenmethode op CO2 reductie ook wel de ‘Well To Wheel-benadering’ genoemd. Vrij vertaald betekent dat (‘van bron tot wiel’). In deze rekenmethode wordt álle CO2 uitstoot die bij het ontstaan en het gebruiken van een brandstof komt kijken, meegenomen.

Gezien het aantal dieselmotoren dat momenteel op de Nederlandse wegen rondrijdt, is Blauwe Diesel dus een slimme en effectieve methode om de CO2 uitstoot omlaag te brengen. Er zijn geen aanpassingen aan je auto nodig om op Blauwe Diesel te kunnen rijden.

Waar kun je (al) blauwe diesel tanken?

Blauwe Diesel kun je op steeds meer locaties door heel Nederland tanken. Je kunt de brandstof zonder problemen gebruiken in iedere auto met een dieselmotor. Maar ook vrachtwagens bijvoorbeeld landbouwvoertuigen kunnen prima rijden op Blauwe Diesel als milieuvriendelijker alternatief voor gewone diesel. Op korte termijn zullen er door heel Nederland meer tankstations zijn waar je blauwe diesel kunt tanken.

Voordelig tanken

Als je op zoek bent naar een adres om voor het eerst Blauwe Diesel te gaan tanken, kan het de moeite waard zijn om je keuze voor CO2 reducerende brandstof te combineren met een korting op je brandstofkosten.

Los van de airmiles, Freebies en spaaracties van de lokale pomphouder bij jou in de buurt, kun je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij United Consumers. Na aanmelding krijg je korting op iedere tankbeurt. Je spaartegoed kun je laten uitbetalen of je kunt sparen voor fraaie cadeaus; de keuze is aan jou!

besparen op je brandstofkosten met united consumers. Korting op iedere tankbeurt

Wil je ook besparen op je vaste lasten? UnitedConsumers is een consumentencollectief dat je vaste lasten goedkoper maakt. Al meer dan 500.000 deelnemers besparen op hun brandstof, autoverzekering, telefoonabonnement, de zorgverzekering en op hun energierekening.

Lees ook de artikelen over de autohistorie rapportage op kentekencheck, autorijden via private lease en de Soundlogic Full HD Dashcam.

Bericht auteur: Reviewgids