oregon scientific rar502x draadloos weerstation voor binnen en buiten met 4 zone klimaat meting en hygrometer

Weerstations kiezen en kopen

Weerstations kiezen en kopen kun je gemakkelijk doen vanaf deze pagina. Hier vind je handige informatie over digitale weerstations en weerinstrumenten. Welk weerstation kun je nu het beste kopen? Hoe kun je weerstations met elkaar vergelijken en wat zijn de goede merken weerstations? Welke weerstations met app zijn er te koop? De best geteste en meest populaire weerstations met sensoren kun je hier vinden!

Analoge weerstations

Analoge weerstations hebben geen scherm of draadloze sensoren. Een analoog weerstation noem je ook wel een barometer. Een barometer meet verschillen in de luchtdruk. Deze luchtdrukverschillen worden namelijk zichtbaar doordat vloeistof in de barometer uitzet of juist krimpt. Het niveau van de vloeistof in de meter wordt met plaatjes of iconen op de barometer uitgelegd. Zo kun je aan de stand van de barometer aflezen wat de weersverwachting is voor de komende 12 tot 24 uur.

Vroeger werd in barometers vloeibare zink gebruikt, omdat die stof goed reageert op luchtdrukverschillen. Maar in moderne barometers is de zink vervangen door een andere soort vloeistof die op dezelfde manier reageert. Zink is een schadelijke stof voor het milieu. Strengere milieu regels hebben er daarom voor gezorgd dat zink niet langer wordt gebruikt in barometers die je nu online en in winkels kunt kopen.

Digitale weerstations kiezen en kopen

Steeds vaker zijn weerstations en weerinstrumenten digitaal. Bovendien kun je digitale radiografische weerstations kopen met draadloze sensoren erbij. Digitale weerstations geven allerlei informatie over het weer via een display of scherm. Soms is dit een los draadloos scherm dat je in je handen kunt houden net zoals een tablet. Ook zijn er digitale weerstations waarvan je het scherm aan de wand kunt monteren. Je kunt dan binnen aan de muur de gemeten waarden van jouw weerstation bekijken.

Digitale weerstations voor thuis kun je online bestellen. Als je een weerstation met buitensensoren koopt, kun je de weerstation sensoren buiten in je tuin plaatsen. Vaak zijn de buitensensoren al samen gemonteerd op een sensormast. Deze sensormast kun je in je tuin of op je balkon monteren. Jouw weerstation kan dan buiten de weersomstandigheden nauwkeurig meten en weergeven.

Weerstation met app kopen

Een professioneel en nauwkeurig weerstation voor thuis kun je gemakkelijk online bestellen en binnen en buiten monteren. Bij de goede en bekende merken krijg je ook toegang tot een ios / iphone of android app. Met de telefoon app kun je dan de weersverwachtingen van jouw weerstation bekijken.

De onderdelen van digitale weerstations worden steeds kleiner, waardoor de weerstations zelf ook steeds kleiner worden. Zo kan je bijvoorbeeld verschillende wekkers en radios kopen waarin een klein weerstation verwerkt is. Hieronder vind je een overzicht van soorten weerstations. Dit overzicht helpt je om jouw favoriete weerstation te kiezen en te kopen.

Jouw weerstation kiezen en kopen
Welk weerstation zal ik kopen?

Wanneer je een weerstation wilt gaan kopen, dan kun je eerst bepalen wat je precies met jouw weerstation wilt gaan meten. Wil je vooral de temperatuur en luchtvochtigheid binnen en buiten meten? Of wil je ook kunnen zien wat de weersverwachtingen zijn voor de komende dagen? En wil je met een regenmeter kunnen meten hoeveel neerslag er valt? Misschien wil je het weerstation nog kunnen uitbreiden met extra buitensensoren, zoals een windmeter!

Of is het juist belangrijk om het weerstation met internet te kunnen koppelen? Wil jij een weerstation kopen met app voor je ios of android telefoon? Dan zou je kunnen letten op termen als internet weerstation, wifi weerstation en slimme weerstations.

Hoe werkt een digitaal weerstation eigenlijk?

Bij de meeste digitale weerstations verschijnt de weersvoorspelling op het scherm met wolkjes, regendruppels, een zonnetje en combinaties hiervan. Deze iconen zorgen ervoor dat je snel kunt zien wat de weersverwachting ongeveer is.

De uitgebreide weerstations meten de windkracht en windrichting via een windmetersensor, de hoeveelheid gevallen neerslag via een regenmeter en UV waarden van de zon via een uv sensor. Een professioneel weerstation is bovendien uit te breiden met meer draadloze buitensensoren. Je kunt de weerstation sensoren dan buiten ophangen en binnen de gemeten waarden aflezen. Maar je kunt deze weerstations zowel binnen als buiten gebruiken. Zo kun je het weerstation bijvoorbeeld ook gebruiken om de temperatuur en luchtvochtigheid in verschillende kamers te controleren. Of je kunt de temperatuur en luchtvochtigheid van een tuinkas of schuur in de gaten houden. Een bijzondere sensor is de zwembad sensor die je in een zwembad of vijver kan plaatsen. Hiermee kun je de watertemperatuur meten. Bij het kiezen en kopen van weerstations kun je controleren welke soorten sensoren er optioneel te koop zijn.

Draadloos weerstation met sensoren voor thuis

De meeste digitale weerstations werken met draadloze sensoren voor het meten van de buitentemperatuur, luchtvochtigheid en de windsterkte. Deze sensoren kun je buiten of binnen ophangen. De gemeten waarden van de verschillende sensoren worden draadloos op 433 mhz of 868 mhz frequenties naar jouw weerstation toegestuurd. Vaak zitten de draadloze buitensensoren van jouw draadloze weerstation al samen gemonteerd op een mast. Deze mast wordt een sensormast genoemd. De sensormast kun je gemakkelijk ophangen in de tuin of monteren aan een schutting. Als je een balkon hebt, kun je de sensormast misschien wel ergens aan de balustrade van je balkon monteren of de mast op je dak plaatsen. Als de sensoren vrij hangen, zorgt dat ervoor dat je weerstation nauwkeurige meetwaarden kan ontvangen en weergeven.

De beste merken weerstations testen en vergelijken

Hieronder vind je een overzicht van verschillende merken digitale weerstations. Deze merken en soorten weerstations kun je zo gemakkelijk met elkaar vergelijken op prijs, mogelijkheden en functies. Via de links kom je op pagina’s van weerstation aanbieders waar je jouw favoriete weerstation kunt kiezen en kopen. Vergeet niet om de weerstation reviews en test ervaringen van andere kopers te lezen. De ervaringen en beoordelingen van andere weerstation gebruikers kunnen jou helpen bij het maken van een keuze. Kies het weerstation dat bij jou past en maak gebruik van de online weerstation aanbiedingen!

Balance Meteo weerstations

Balance Meteo is een Nederlands merk van digitale weerstations en draadloze buitensensoren. Vaak gekozen modellen digitale weerstations van Balance Meteo zijn de Balance Meteo White, de Balance Meteo Pluvio, de Balance Meteo Lux en het uitgebreide Balance Meteo Aleous weerstation. De Aleous heeft namelijk een kleurenscherm met geanimeerde weer iconen. De uitgebreide weerstations van Balance Meteo zijn ook uitgerust met een anemometer en hygrometer / regenmeter.

Cresta weerstations
Cresta dtx390 digitaal weerstation met scherm en weer iconen. Weerstations kiezen en kopen doe je gemakkelijk via deze pagina op reviewgids
Cresta dtx390s weersvoorspeller

Van het merk Cresta kun je eenvoudige weerstations en digitale thermometers met wekker functie kopen. Zoek jij naar een goedkoop weerstation met wekker? Dan zijn de Cresta weerstations met klok misschien wel wat voor jou! Ze hebben bovendien professionele digitale weerstations die gekoppeld kunnen worden met een computer of laptop. Een weerstation aanbieding van Cresta is natuurlijk een mooie kans om kennis te maken met de mogelijkheden van een digitaal weerstation. Een voorbeeld van een populair Cresta weerstation is de Cresta DTX-390s, die weersverwachtingen tot 24 uur vooruit weergeeft.

Alecto weerstations
weerstation kopen alecto ws 4900 professioneel weerstation met wind en regenmeter review
Alecto WS-4900 weerstation

Van het merk Alecto kun je goedkope weerstations online vinden die bovendien heel compleet zijn. Nagenoeg alle Alecto digitale weerstations worden geleverd met een sensormast. Een sensormast is eigenlijk een montage paal waaraan meerdere sensoren bevestigd zijn. De sensormast kun je vastmaken aan een buitenmuur, een schutting of plaatsen op een dak. De Alecto sensoren meten vervolgens de temperatuur, luchtvochtigheid, windrichting en windsnelheid. Populaire Alecto weerstation modellen zijn bijvoorbeeld de WS-4900, de WS-5500 en de WS-5300.

Oregon Scientific weerstations kiezen en kopen
oregon scientific rar502x draadloos weerstation voor binnen en buiten met 4 zone klimaat meting en hygrometer
Oregon Scientific RAR502X aan de wand

De Oregon Scientific weerstations zijn mooi vormgegeven. Sommige zijn bovendien uitgevoerd met zonnepaneel! Zo’n zonnepaneel is heel handig, want het scheelt je een hoop losse batterijen! Het Oregon weerstation kan dan eigenlijk zonder batterijen zijn werk doen. Een opvallend nieuw Oregon Scientific weerstation is de Oregon LW301 die je met een app kunt gebruiken en koppelen aan je mobiele telefoon. Het Oregon Scientific RAR 502X weerstation kun je thuis binnen en buiten monteren. De basis van deze Oregon RAR502X kun je aan de muur of wand monteren. Dat ziet er toch te gek uit? Helemaal bijzonder is het Ferrari Modena draadloze weerstation van Oregon. Dit is een stijlvolle klok wekker met weerstation functies in Ferrari race look!

oregon scientific sky carve crystal weather moments cw101 design weerstation
Oregon Scientific Sky Carve Crystal Weather Moments CW101

Ook een echte eyecatcher is het Oregon Scientific Sky Carve Crystal Weather Moments CW101 weerstation. Helaas is dit prachtige weerstation met echt kristalglas en 3D weer iconen momenteel niet online te bestellen. Hopelijk komt hier spoedig weer verandering in of komt er misschien een opvolger?

Davis Instruments weerstations
davis instruments davis vantage vue 6250eu professioneel weerstation met sensormast review das vantage pro weerstation kiezen en kopen
Davis Vantage Vue weerstation

Denk jij erover een professioneel weerstation te kopen? Dan ken je vast de Davis Vantage Pro weerstations van Davis Instruments al! De Amerikaanse fabrikant Davis Instruments ontwikkelt professionele digitale weerstations. De Davis Instruments weerstations zijn uiterst nauwkeurig en betrouwbaar! Populaire Davis weerstations zijn de complete Davis Vantage Vue en de zeer uitgebreide Davis Vantage Pro serie stations. De Davis Vantage Pro 2 serie weerstations zijn er in draadloze en bedrade uitvoeringen. Sportverenigingen en agrarische bedrijven maken vaak gebruik van de Davis weerinstrumenten omdat ze een grote reikwijdte hebben. Er is namelijk een Davis Instruments signaalrepeater verkrijgbaar. Dit tussenstation kun je gebruiken om grotere afstanden tussen de buitensensoren en het Davis basisstation te overbruggen. De Davis Instruments long range repeater wordt gevoed door een zonnepaneel.

Bresser weerstations
bresser 3 in 1 draadloos weerstation kiezen en kopen met buitensensor en windmeter
Bresser 3-in-1 weerstation met sensormast

De Bresser weerstations worden gemaakt in Duitsland. Naast radiografische weerstations biedt Bresser jou ook uitstekende verrekijkers en sterrekijkers aan. Populaire Bresser weerstations zijn het Bresser WLAN profi weerstation, het Bresser 5-in-1 wifi weerstation en het Bresser 3-in-1 weerstation met anemometer en sensormast. Deze laatste is bovendien heel aantrekkelijk geprijsd. Als je een Bresser weerstation online gaat bestellen, krijg je veel weerstation voor je geld! Of heb jij juist wat meer geld over voor een heel uitgebreid professioneel weerstation van Bresser? Dan is de Bresser Explore Scientific WSX3001 Pro het weerstation dat helemaal bij jou past!

Netatmo weerstations met bediening via app
netatmo nws01 ec slim weerstation met telefoon app en luchtkwaliteit co2 meting bediening via ios app op smartphone en tablet netatmo weerstation kiezen en kopen
Netatmo slim weerstation met meteo app en luchtkwaliteit meting

De Netatmo weerstations zijn nauwkeurige en slimme weerstations. Het Netatmo NWS01-EC weerstation kun jij namelijk met een app bedienen op jouw telefoon of tablet! Dat gebeurt via de Netatmo meteo app. Verder geven de Netatmo weerstations unieke informatie af met betrekking tot de luchtkwaliteit in huis. Als het tijd is om te luchten, ontvang je een melding van het Netatmo weerstation op jouw telefoon of tablet. Je kunt jouw Netatmo weerstation gemakkelijk uitbreiden met losse buitensensoren, waaronder een Netatmo regenmeter. De nws01-ec van Netatmo kun je ook koppelen met het Fibaro Home Center; een smart home systeem waarmee je allerlei andere apparaten in huis op afstand kunt aansturen. Lees meer over Smart Home producten op de Smart Home Pakket pagina.

Technoline / Proficell weerstations
technoline proficell curved weerstations ws 6812 ws 6832 ws 6650 ws 6830 klok wekker technoline weerstation kiezen en kopen
Technoline klok/wekker curved weerstations

Misschien ken jij het merk Technoline / Proficell nog niet. De weerstations van Technoline / Proficell hebben een unieke vormgeving. Ze zijn betaalbaar en prettig in gebruik. Enkele Technoline weerstations hebben een kleurenscherm met daarop geanimeerde iconen. Bekijk eens de Technoline WS 6812 en Technoline WS 6832 curved klokwekker weerstations! Een uitgebreid Technoline weerstation met sensoren is het Technoline Mobile Alerts weerstation 10050. De Technoline WS6830 is een digitaal weerstation met temperatuurmeter die al wat langer verkrijgbaar is. Hier zijn veel positieve ervaringen en reviews van terug te vinden.

Froggit weerstations
froggit hp1000se pro wi-fi internet weerstation met bodemvochtigheid sensor en luchtkwaliteit emissie meting
Froggit HP1000SE PRO WiFi internet weerstation

Met de Froggit pro wi-fi weerstations haal je echt een nauwkeurig en multifunctioneel weerstation in huis. Op de dag dat jij je Froggit HP1000SE pro of Froggit WH6000 pro weerstation ontvangt, voel jij je een echte weeramateur. De Froggit weerstations kun je online bestellen met een uitgebreide sensormast, bodemvochtigheid sensor en buitensensor voor luchtkwaliteit en emissie metingen. Met behulp van de geintegreerde wifi kun jij alle meetwaarden via de bekende Wunderground en Weathercloud platforms delen op internet. Stel een vorstalarm in en monitor de klimaat omstandigheden binnen en buiten! Ook het koppelen van meerdere consoles behoort tot de mogelijkheden. Een van de Froggit weerstations kiezen en kopen is een keuze voor een weerinstrument van hoge kwaliteit.

Garni weerstations

Weeramateurs en weerfanaten geven goede beoordelingen in reviews van de Garni weerstations. Je kunt dus besluiten een van de beschikbare Garni weerstations uit te kiezen en te kopen. Het leveringsprogramma bestaat op dit moment uit 2 modellen Garni Arcus weerstations. Dat zijn het Garni Arcus 1055 wifi weerstation en het Garni Arcus 2055 weerstation. De Garni Arcus 2055 is een 7-in-1 weerstation en wordt geleverd met een buitensensor unit die werkt op zonne-energie. Met een koppeling naar de Wunderground app op je telefoon en de extra draadloze sensoren is dit een heel uitgebreid weerstation. Een mooie toevoeging is de TFA sensorhut waarin je de Garni sensoren kunt monteren en de zwembadsensor of vijversensor om de temperatuur van het water te kunnen meten.

König weerstations

Zoek jij een simpel weerstation zonder veel toeters en bellen? Mag het allemaal wat eenvoudiger zijn en een lage prijs hebben? De König weerstations geven meetwaarden weer via een duidelijk afleesbaar display en zijn voordelig geprijsd. De draadloze sensoren kun je binnen & buiten gebruiken. Populaire König weerstations zijn de Konig KN-WS205, de König KN-WS101 en de Konig KN-WS400.

Mebus weerstations

De Mebus weerstations die je online kunt kopen zijn scherp geprijsd. Op het weerstation met lcd display kun jij de binnentemperatuur en buitentemperatuur op elk moment duidelijk zien. Voorbeelden van populaire Mebus weerstations zijn de Mebus 10383, de Mebus 10385 en de Mebus 40222. De draadloze weerstations van Mebus worden door veel kopers als goed beoordeeld in reviews.

Isy weerstations

De Isy weerstations zijn een merklabel van Saturn / Mediamarkt. Het zijn digitale weerstations die standaard al veel functies hebben. Populaire Isy digitale weerstations zijn de Isy IWS 3100, de Isy IWS 4100 en de Isy IWS 5100. Kortom; deze weerstations kun je bij iedere Mediamarkt kopen.

Buienradar weerstations kiezen en kopen

Wie kent hem niet! De Buienradar website en Buienradar smartphone app! Buienradar heeft onder eigen naam een aantal digitale weerstations op de markt gebracht. Dit Buienradar weerstation geeft alle relevante informatie over het weer en valt qua prijsstelling in de middenklasse. De recente modellen Buienradar weerstations zijn de Buienradar BR-1800 en de Buienradar BR-600. Met de BR-1000 kun je de weersverwachting via een app op je smartphone ontvangen.

TFA weerstations
tfa barometer glas goethe weerbal transparant klassieke barometers
TFA barometer glas

Wil jij een voordelig weerstation aan iemand cadeau geven? TFA maakt gunstig geprijsde weerstations! Een atoomgestuurde klok en 24uurs voorspelling zijn vrijwel standaard aanwezig op deze weerstation modellen. Een nieuw model TFA weerstation is het TFA Spring radiografisch weerstation. Dit weerstation geeft de weersverwachting weer met geanimeerde iconen en heeft een kleurendisplay. Verder maakt TFA ook mooie klassieke barometers. Een voorbeeld daarvan is deze barometer van glas.

Jacob Jensen weerstations kiezen en kopen

Jacob Jensen weerstations zijn fraai vormgegeven en passen in ieder modern interieur! De Jacob Jensen weerstations hebben een luxe uitstraling en zijn zeer accuraat. Jacob Jensen is een merklabel dat je ook kunt kennen vanwege andere designproducten die ze ontwerpen.

Renkforce weerstations kiezen en kopen

Fabrikant Renkforce heeft het WH2600 internet weerstation geïntroduceerd. Dit fraaie weerstation is voorzien van eigen sensoren en heeft een LAN aansluiting. Via deze netwerkaansluiting kan het weerstation rechtstreeks op een router/modem worden aangesloten. Het Renkforce WH2600 weerstation downloadt automatisch weersverwachtingen en combineert deze gegevens met de gemeten waarden van de eigen sensoren!

Rainwise weerinstrumenten

Rainwise is een Amerikaanse fabrikant van het eerste digitale weerstation en ontwikkelt ook vandaag de dag nog windmeters, zonnecontrole-instrumenten, sensoren en bijbehorende software applicaties voor professioneel gebruik. Overheidsinstanties, fabrikanten en de agrarische sector maken veelvuldig gebruik van Rainwise producten.

Auriol weerstations

Auriol weerstations zijn eenvoudig uitgevoerd en doorgaans vriendelijk geprijsd. Echter zijn ze nog niet vertegenwoordigd in het assortiment van de bekendere weerstation websites. Ze lijken qua vormgeving en functionaliteiten sterk op de Balance Meteo weerstations.

HomeWizard weerstations kiezen en kopen

Het HomeWizard weerstation is een slim weerstation van fabrikant SmartWares met eigen sensoren dat gekoppeld kan worden aan het HomeWizard systeem. HomeWizard maakt namelijk ook diverse domotica producten om van jouw huis een Smart Home te kunnen maken. Via de smartphone app van HomeWizard zijn de gemeten waarden van het SmartWares SHS54000-EU weerstation uit te lezen. Een andere optie is het HomeWizard Nexus weerstation. Ook dit weerstation kan middels wifi worden verbonden met het HomeWizard domotica systeem. Lees meer over het HomeWizard systeem en andere domotica producten op de Smart Home en domotica pagina.

Esschert Design barometers en weerstations

Fabrikant Esschert levert fraaie barometers, hygrometers en thermometers. Je kunt deze analoge weerinstrumenten online kopen op diverse webshops.

Barigo barometers en weerstations

De Barigo barometers zijn er in diverse uitvoeringen. Een fraaie barometer om bijvoorbeeld cadeau te geven! Verder produceert Barigo ook zeer fraaie barografen in analoge en digitale uitvoeringen. Een Barograaf “tekent” de gemeten schommelingen in de luchtdruk waarden op papier uit!

Galileo Galilei thermometers

Misschien kent je opa of oma ze nog van vroeger; de Galileo thermometers! Secuur zijn ze doorgaans niet, maar wel erg mooi om naar te kijken. De cilindervormige thermometer laat door middel van drijvende glazen kogels zien wat op dat moment de omgevingstemperatuur is! TFA levert diverse Galileo thermometers voor aantrekkelijke prijzen.

Meetwaarden van weerstations

De temperatuur

De digitale Balance en Oregon Scientific weerstations geven de binnen- en buitentemperatuur zeer precies weer op het display van jouw weerstation. De temperatuursensor(en) kunnen ook buiten geplaatst worden, zolang ze maar op een droge plaats hangen waar ze niet in direct contact komen met vocht. Op ongeveer 1,5 meter van de grond kan een temperatuursensor uitstekend zijn werk doen. Ook plaatsing in direct zonlicht kan tot afwijkende temperatuurwaarden leiden!

De tijd / wekker

De tijd weergave op je weerstation is bijzonder nauwkeurig en hoef je nooit bij te stellen. Via een radiosignaal vanuit de atoomklok in Frankfurt Duitsland ontvangt jouw weerstation continu tijdpulsen die worden vertaald in een exacte tijd en datum. Een weerstation vergelijkt de ontvangen tijd en datum voortdurend met de weergegeven data. Als er afwijkingen zijn, worden de waarden automatisch bijgesteld. Het weerstation stelt tevens automatisch de zomer- en wintertijd voor jou in. Sommige weerstations fungeren ook als wekker, compleet met snooze functie!

Naast de weerstations met klok / wekker, zijn er ook projectieklokken van Balance en Oregon Scientific. Een projectieklok projecteert de tijd en temperatuur op de wand of een plafond.

De luchtvochtigheid

Het meten van de luchtvochtigheid in één of meerdere ruimten is mogelijk met een nauwkeurigheidsmarge van 3%.  Dit is, vergeleken met oude conventionele weerstations, een grote stap vooruit. De waarden zijn voldoende betrouwbaar om bijvoorbeeld metingen te doen in je wijnkelder en in een moestuin of kas. Als jij en andere familieleden last hebben van astma of gevoelig zijn op de longen, dan is het controleren van de luchtvochtigheid in slaapkamers een handige optie! Want op die manier kun je invloed uitoefenen op de klimaatomstandigheden in huis.

De windmeter

Windmeters geven zeer accuraat de windrichting en snelheid weer. De sensoren zijn uiteraard draadloos en zenden gemeten gegevens naar jouw weerstation. Je ontvangt de meest nauwkeurige waarden als de windmeter op een open vrije plaats gemonteerd is waar de meter ongehinderd de wind kan meten. Een windmeter kan ook nauwkeuriger waarden meten, naarmate de sensor op een hogere plek gemonteerd is. Houd er wel rekening mee dat eenvoudige windsensoren meestal niet zijn opgewassen tegen stormwind!

De regenmeter

Digitale regenmeters zijn een vooruitgang ten opzichte van conventionele regenmeters. De meeste regenmeters zijn in staat om de regenval van het laatste uur, dag, week of jaar te tonen in tabellen met de minima en maxima. Slimme regensensoren kunnen zichzelf ook legen als ze volzitten met regenwater!

Een weerstation koppelen met internet

Sommige weerstations kunnen worden aangesloten op het internet. Dat gebeurt namelijk via een draadloze hub of bedraad via een LAN kabel. Deze verbinding zorgt er vervolgens voor dat je via het internet waarden en weervoorspellingen kunt ontvangen. Met dit internet weerstation is het bijvoorbeeld mogelijk om weersverwachtingen van 5 verschillende steden te ontvangen. Slimme weerstations kunnen de waarden die ze meten ook ergens anders opslaan. Dat kan bijvoorbeeld zijn in een database van een computerprogramma of juist op een SD kaart. Hiermee kun je deze gegevens verder verwerken in tabellen en grafieken. Als je een eigen website hebt, dan kun je de gegevens over het weer daarop publiceren.

Weersvoorspelling voor de komende dagen

Een weerstation voorspeller wordt meestal gekoppeld met het internet en kan daardoor een verwachting voor meerdere dagen weergeven. De voorspeller haalt de meest actuele weersverwachtingen voor meerdere dagen op en geeft deze weer op het display. Zo zijn er namelijk voorspellers die voorspellingen kunnen geven tot 5 dagen vooruit! Via weer icoontjes en temperaturen per dag kun je aflezen wat het weer de komende dagen zal doen. Sommige weerstation voorspeller stations maken geen gebruik van een internetverbinding en vangen de voorspellingen op via radiosignalen.

Koppelen van een weerstation met een smart home domotica systeem

Er zijn namelijk al diverse slimme weerstations verkrijgbaar die kunnen samenwerken met veelgekozen smart home domotica systemen. Enkele voorbeelden zijn het Homewizard weerstation en Nexus weerstations. Via de smart home domotica app op een mobiele telefoon kun je allerlei huishoudelijke apparatuur in huis draadloos bedienen en ook de gemeten waarden van jouw weerstation lezen. Op de Smart Home en domotica pagina is meer informatie te vinden over de mogelijkheden van deze pakketten.

Mogelijke toepassingen van een weerstation
Vakantie / recreatie

Neem je weerstation mee op vakantie en je bent altijd op de hoogte van de laatste weersverwachtingen. Heel handig als je een uitje gepland hebt of van tevoren wilt weten of je een koel drankje kunt drinken op een terras!

Wijnkelder

Houd via een weerstation in de gaten of de temperatuur in jouw wijnkelder acceptabel is! Want daarom blijft je wijnvoorraad in de meest ideale omstandigheden bewaard.

Kas / moestuin

Jouw bloemen en planten staan altijd in bloei als je op de hoogte bent van de omstandigheden in jouw kas en moestuin. Met behulp van een grondvochtigheidssensor kan er alarm worden geslagen als de grond te droog wordt voor jouw (kasplanten). Een andere oplossing biedt de Koubachi wifi plant sensor, welke via wifi signalen meer informatie verstuurt over de grondvochtigheid, lichtintensiteit en omgevingstemperatuur van kasplanten. 

Gebruikerstips bij een weerstation

De levensduur

Jouw weerstation kan vele jaren trouw dienst doen. Na jaren kan het display van een weerstation wat vervagen. Gemeten waarden kunnen op lange termijn meer afwijkingen gaan vertonen. Zowel Balance als Oregon Scientific bieden standaard garantie op hun weerstations aan, zodat je verzekerd bent van een goedwerkend apparaat. Bij de professionele weerstations van Davis zijn de basisconsole en diverse instrumenten los te vervangen.

Je weerstation monteren

Als je je weerstation uit de verpakking haalt en gaat gebruiken, houd er dan rekening mee dat het station de eerste 2 uur nodig heeft om zichzelf in te stellen en de eerste gegevens te ontvangen. De eerste 2 uur zul je daarom onnauwkeurige of niet kloppende gegevens te zien krijgen. Het station stelt zichzelf automatisch in. Geavanceerde weerstations van Davis Instruments en Oregon Scientific worden geleverd met weerstation software en een USB datakabel.

De batterijen in je weerstation

De batterijen (AA of AAA penlites) van jouw weerstation gaan doorgaans ongeveer 1 jaar mee. Vrijwel alle weerstations beschikken over een batterij-indicatie. Bij extreme kou van bijvoorbeeld -15°C kunnen de batterijen in draadloze buitensensoren problemen hebben met het doorgeven van waarden. Het is daarom aan te raden om batterijen van goede kwaliteit te gebruiken. Laat oude / lege batterijen niet in jouw weerstation zitten. Want de chemicaliën kunnen (als ze vrijkomen) het weerstation beschadigen.

De handleiding van een weerstation

Bij de weerstations van de betere merken wordt doorgaans een duidelijke handleiding in meerdere talen meegeleverd. Vervolgens kun je op het internet op de websites van de fabrikant en de weerstation winkel ook digitale weerstation handleidingen terugvinden. Voor de minder bekende merken kan de handleiding soms uitsluitend in het Engels of Duits beschikbaar zijn.

Internet weerstation software updates

Software updates voor een internet weerstation zijn via de weerstation fabrikant website te downloaden. Nadat je hiervoor toestemming hebt gegeven, dan kan je weerstation zelf naar updates zoeken als er verbinding met het internet is. Jouw weerstation downloadt dan de laatste updates, samen met de nieuwe weersverwachtingen.

Bekende weerstation merken bieden meer software aan, zoals software waarmee je meetwaarden in diagrammen en tabellen kunt verwerken. Daarmee wordt het namelijk een stuk makkelijker om je eigen weerstation website te kunnen opzetten.

Bericht auteur: Reviewgids

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *