“Heerlijk roomijs, bereid met je eigen ijsmachine”

IJsmachine kiezen

IJsmachine kiezen en kopen

Met een keuze voor de juiste ijsmachine kan iedereen zelf het heerlijkste ijs maken. De keuze voor een ijsmachine kan op basis van verschillende criteria worden gemaakt. Enkele van deze criteria zijnde bereidingstijd (mede bepaald door het wattage / invriesvermogen van de ijsmachine, het inhoudsvolume van de ijsmachine en natuurlijk de prijsklasse.

Technisch gezien zijn er momenteel 2 soorten ijsmachines verkrijgbaar; namelijk de varianten met een los koelelement en de ijsmachine met vries functionaliteit (zelfvriezende ijsmachine)

IJsmachine met een los koelelement
De ijsmachine met los koelelement zijn lager geprijsd, maar hebben het grote nadeel dat het koelelement eerst separaat moet worden ingevroren in een vriezer. Om het element goed in te vriezen, kan dit tot 24 uur duren. Dit betekent dat je dus van tevoren dient te plannen dat je ijs zou willen gaan maken!
Als het koelelement goed is ingevroren, kan deze in de ijsmachine worden geplaatst en is deze klaar voor gebruik.
Door het ijs en ingeredienten toe te voegen, kan doorgaans in ongeveer 30 tot 45 minuten een portie ijs worden bereid.


De zelfvriezende ijsmachine
De ijsmachine met eigen vries functionaliteit (compressor) heeft meerdere voordelen ten opzichte van de ijsmachine met een los koelelement. Omdat de ijsmachine een eigen vriesfunctie heeft, kun je op elk gewenst moment besluiten om ijs te gaan maken en is er geen invriestijd van een los koelelement noodzakelijk. Een ijsmachine met vriesfunctie is in enkele minuten klaar voor gebruik! Na toevoeging van het
ijsmengsel is de eerste portie ijs in ongeveer 30 tot 45 minuten klaar.


Handige functies op ijsmachines

Vulopening
Tijdens de bereiding van heerlijk ijs kan de vulopening worden gebruikt om ingrediënten toe te voegen. De grootte van deze vulopening verschilt per ijsmachine en kan dus een reden zijn om wel of niet voor een bepaald model ijsmachine te kiezen.

Roercomponent / roermechaniek
Het roermechaniek is het draaiende gedeelte in de ijsmachine en wordt electrisch aangedreven. Dit roerelement wordt ook wel de roerspatel genoemd en draait rond in de zogenaamde roercontainer. Het 'draaien' van het ijs is noodzakelijk om de gewenste dichtheid van de ijssubstantie te bereiken. De roerspatel dient zo dicht mogelijk bij de rand van de roercontainer te komen. Daarmee wordt het ijs goed gemengd en komen er geen harde resten aan de roercontainer te zitten.Sommige ijsmachines hebben 2 roercontainers, waardoor je 2 soorten ijs tegelijkertijd kunt bereiden!

IJsblokjes functie
Er zijn ijsmachines met een extra functie om ijsblokjes te bereiden! Een ijsblokjes functie op je ijsmachine is handig voor het maken van bijvoorbeeld een fruitshake of koel drankje.

IJs gekoeld bewaren
Met de betere ijsmachines is het mogelijk om ijs dat is klaargemaakt, gekoeld te bewaren in de machine zelf. Dan gaat het om de ijsmachines met compressor (zelfvriezend).

Het reinigen van de ijsmachine
Bijna alle delen van een ijsmachine die tijdens het gebruik vuil worden, kunnen in de vaatwasmachine worden gereinigd; handig! In de meegeleverde gebruiksaanwijzing van je ijsmachine staat omschreven welke delen je direct in de vaatwasser kunt stoppen en welke delen het beste met een licht vochtige doek kunnen worden afgenomen. Dat laatste is vooral te adviseren om de electronische componenten van de ijsmachine.

Welke soorten ijs?
De ijsmachine is een heel leuk apparaat in de keuken; je kunt eindeloos ingredienten combineren en je eigen ijssoorten samenstellen. Ook is het mogelijk om bij de bereiding van ijs rekening te houden met bijvoorbeeld een voedselallergie. In een handomdraai kun je glutenvrij en/of suikervrij ijs bereiden!

Merken ijsmachines
Kwaliteitsmerken op het gebied van zelfvriezende ijsmachines zijn de Domo ijsmachines, Boretti ijsmachines, Unold ijsmachines en Nemox ijsmachines. Maar er is ook een ruime keuze aan ijsmachines van bekende electronicafabrikanten als Kenwood, Princess en Magimix.Comments


Deze Review heeft nog geen comments